Palkitut

Nuoret tutkijayrittäjät 2021

Jan Goetz ja Kuan Yen Tan perustivat kollegoidensa Mikko Möttösen ja Juha Vartiaisen kanssa IQM Quantum Computersin, jonka kehittämät innovaatiot vievät kvanttiteknologiaa uusiin ulottuvuuksiin.

Mitä ongelmaa IQM ratkaisee?

Jan Goetz ja Kuan Yen Tan

Vuoden 2020 nuoriksi tutkijayrittäjiksi valittiin IQM Quantum Computersin perustaneet Jan Goetz ja Kuan Yen Tan.

Jan Goetz: “Monta ongelmaa! Vahvuutemme on kvanttitietokoneteknologioiden rakentaminen. Erikoistumme prosessoreihin, jotka ovat tietokoneiden sydämiä.

Visiomme on luoda kvanttitietokone, joka voi ratkaista monimutkaisia ongelmia muutamassa minuutissa. Sen saavuttaminen voi kuitenkin viedä useita vuosia, joten ratkaisumme on pilkkoa strateginen tavoitteemme pienempiin askeliin.

Tällä hetkellä toimitamme kvanttitietokoneita yliopistoihin ja tutkimuskeskuksiin, jotka hyödyntävät niitä tieteen tekemiseen ja koulutukseen. Seuraava askel on kehittää laitteita, jotka soveltuvat tiettyihin, tarkemmin määriteltyyn käyttötarkoituksiin. Kvanttiteknologiaa voidaan soveltaa jo nyt moniin teollisuuden ja tekniikan innovaatioihin, esimerkiksi kun halutaan optimoida kaupunkien liikennevirtoja koneoppimisen keinoin.”

Minkälaiseen tutkimukseen IQM perustuu?

Kuan Yen Tan: “Olen tehnyt tutkimusta puolijohtavien kubittiteknologioiden parissa South Walesin yliopistossa Australiassa ja myöhemmin suprajohtavien teknologioiden parissa Aalto-yliopistossa. Väittelin kvanttitietokoneteknologian tohtoriksi Sydneyssä, jonka jälkeen pääsin työskentelemään Microsoftille. Matkan aikana olen onnistunut nappaamaan mukaan oppeja ja taitoja, kuinka tätä teknologiaa voidaan skaalata ja kaupallistaa.”

Jan Goetz: “Kaikki neljä perustajaa ovat fyysikkoja koulutukseltaan. Väittelin tohtoriksi Münchenissä aiheenani suprajohtavat virtapiirit, jotka ovat kvanttitietokoneiden kehityksen kannalta lupaavin alusta. Muutin Suomeen vuonna 2017 tekemään post doc-tutkimusta yhdessä professori Mikko Möttösen kanssa Aalto-yliopistossa. Idea IQM:n perustamiselle syntyi tuolloin.”

Mitä samankaltaisuuksia on tutkijan ja yrittäjän työssä?

Kuan Yen Tan: “Samankaltaisuudet alkavat ja päättyvät hallittuun kaaokseen! Tieteiljöillä ei ole tiukkaa aikataulua tutkimuksen tekemiseen, mutta tulokset ovat tärkeitä. Niihin pääseminen voi olla kaoottista rahoituksen hankkimiseksi ja työn edistämiseksi on paiskittava töitä. Sama pätee yrittäjyyteen. Yritystä perustettaessa ei välttämättä ole tiedossa, kuinka parhaat tulokset saavutetaan. Samalla on koottava ympärille hyvä tiimi. Asiat alkavat selkiytyä matkan aikana ja parhaimmillaan tekeminen on todella hauskaa!”

Jan Goetz: “Tutkimus- ja yritysmaailmoissa kukaan ei tule kertomaan, mitä seuraavaksi täytyy tehdä. Sinulla joko on tai ei ole sisäsyntyinen motivaatio. Akatemiasta tulleiden startupien perustajilla yleensä on tämä ominaisuus, sillä se auttoi heitä menestymään tutkimuksen tekemisessä. Yrittäjänäkin voi menestyä, kunhan on jatkuva halu edistää asioita.”

Miten tutkijat voivat hyötyä tutkimuksensa kaupallistamisesta?

Kuan Yen Tan: “Ilmiselvin asia on, että se tuo taloudellista hyötyä. Itse pidän kuitenkin palkitsevampana nähdä oma idean tai luomuksen muuttuvan oikeaksi tuotteeksi tutkimuspaperin sijaan. Jos keksintö on jotakin todella mullistavaa, kuten vaikkapa matkapuhelin aikanaan oli, se voi muuttaa maailmaa.”

Jan Goetz: “Yrittäjyys avaa silmiä maailman monimutkaisuuksille. On omaksuttava erilaisia liiketoiminnan rooleja markkinoinnista HR:ään, mikä kasvattaa luonnetta aiempaan akateemiseen elämään nähden. On todella palkitsevaa huomata kehittyvänsä ihmisenä ja ammattilaisena. Minulle kaikista mielenkiintoisinta on ollut tarinaamme liittyvä yhteishenki ja tekeminen: Kun ympärillä on maailmanluokan tekijöitä, kuten meillä IQM:llä, mikä vain on mahdollista.”

Mitä neuvoja antaisitte työnsä kaupallistamista pohtiville tutkijoille?

Jan Goetz: “Ole avoin erilaisille mielipiteille. Yrittäjänä tulet olemaan tekemisissä asioiden ja alojen kanssa, joista sinulta puuttuu tarpeellinen asiantuntijuus. Mielen on oltava avoin ja oikeisiin ihmisiin kannattaa luottaa.”

Kuan Tan: “Tutkijan täytyy vähintään ymmärtää, mikä on tuotteen määritelmä kuinka viedä idea käytännön tasolle ratkaisuksi, jota ihmiset voivat turvallisesti käyttää ja hyödyntää.”

Mitä on seuraavaksi luvassa IQM:llä?

Jan Goetz: “Teimme juuri ensimmäiset kauppamme. Lähitulevaisuuden tavoite on toistaa tämä ja myydä lisää kvanttitietokoneita. Strateginen tavoitteemme on saavuttaa markkinaetu kvanttitietokoneteknologiassa ja rakentaa kaupallisesti elinkelpoinen, käytännön ongelmia ratkaiseva tietokone, joka luo arvoa koko ihmiskunnalle.”

Kuan Tan: “Haluamme myös, että tutkimus- ja kehitystyömme on kestävää. Tällä hetkellä hyödynnämme sijoittajien pääomaa, mutta haluamme luonnollisesti kasvaa ja rahoittaa kehitystyötämme tulevilla liikevoitoilla. Haluamme myös kantaa oman kortemme kekoon kansainvälisen talouden ja kvanttiyhteisön kehittämiseksi.”

IQM Quantum Computers on Aalto-yliopistosta ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä lähtöisin oleva startup-yritys. Se kehittää järjestelmiä, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa maailman ensimmäisen skaalautuvan kvanttitietokoneen kehittämisen. Perustajat ovat kaikki kvanttifysiikan tohtoreita ja suprajohtavien kvanttiprosessorien asiantuntijoita.

Nuori tutkijayrittäjä 2019

Laskennallisen tekniikan tutkija Jere Heikkinen tahtoo uudistaa suomalaisen sahateollisuuden tekoälyn avulla. Vuoden nuoreksi tutkijayrittäjäksi valitun Heikkisen Finnos-yritys kehittää mittareita tukkien laadunvalvontaan.

Finnos-yrityksen perustaja Jere Heikkinen. Kuva: Arttu Muukkonen

Kun Jere Heikkinen oli 17-vuotias, hän työskenteli huonekaluliikkeessä lukio-opintojensa ohella. Hän näki työpaikaltaan suoraan viereisen aikuislukion luokkahuoneeseen, jossa järjestettiin matematiikan luentoja.

Heikkinen oli lukion kolmannella luokalla, mutta hän ei ollut opiskellut yhtäkään pitkän matematiikan kurssia. Näky sai hänet kuitenkin kiinnostumaan. Lisäksi isä lupasi 200 euroa jokaisesta matematiikan kurssista, jonka Heikkinen suorittaisi kympin arvosanalla. Ensimmäiseen omaan kotiin vastikään muuttaneella Heikkisellä oli rahalle tarvetta.

“Aloitin pitkän matematiikan opinnot siltä seisomalta ja ahmin kaikki 15 kurssia vähän yli puolessa vuodessa. Tienasin koko isän lupaaman potin, 3000 euroa”, Heikkinen kertoo.

Matematiikasta vauhtia uralle

Rahan lisäksi matematiikan opinnot antoivat Heikkisen tulevaisuudelle suunnan. Lukion jälkeen hän suoritti kandidaatin tutkinnon Oulun yliopiston matematiikan laitoksella.

Oulusta Heikkinen siirtyi nykyiseen Lappeenrannan-Lahden teknilliseen yliopistoon LUTiin tekemään työharjoittelua ionosfääritomografian parissa. Työnteon lisäksi Heikkinen suoritti Lappeenrannassa laskennallisen tekniikan diplomi-insinöörin opinnot.

Kesällä 2007 Heikkiselle tarjoutui yliopistossa mahdollisuus osallistua Bintec-nimiselle yritykselle tehtävään projektiin. Yritys valmisti röntgenlaitteita erityisesti sahateollisuuden tarpeisiin ja tarvitsi röntgentomografian osaajan. Kyseessä on röntgenkuvausmenetelmä, josta Heikkisellä oli kokemusta työharjoittelunsa ansiosta.

“He tarvitsivat henkilöä, joka voisi kehittää ja sisällyttää tomografiaan liittyviä algoritmeja heidän röntgenjärjestelmäänsä. Sain vastuulleni yrityksen sovelluskehityksen sekä oman tiimin keräämisen”, Heikkinen sanoo.

Projekti antoi aiheen myös Heikkisen inversio- eli käänteisongelmia ja röntgentomografiaa käsittelevälle diplomityölle.

Kuvantaminen nostaa sahateollisuuden kannattavuutta

Vuosien varrella Heikkisen kokoama tiimi alkoi kypsytellä ajatusta uuden yrityksen perustamisesta. Heikkisellä ja muilla tiimin jäsenillä oli runsaasti ideoita siitä, miten pitkään samanlaisena säilynyttä sahateollisuutta voisi uudistaa.

“Digitalisaatio ei ollut vielä 2010-luvulla rantautunut sahateollisuuteen samalla tavoin kuin muille teollisuuden aloille. Näkemyksemme oli, että rohkealla uudistamisella voisimme saada yrityksen toiminnan moninkertaiseksi”, Heikkinen kertoo.

Vuonna 2016 tiimi toteutti pari vuotta pohtimansa suunnitelman. Kun Bintecin perustaja jäi eläkkeelle, Heikkinen tiimeineen osti yrityksen liiketoiminnan ja perusti Finnos-yrityksen.

Finnoksen toiminta perustuu tukkien laser- ja röntgenkuvantamiseen. Kuvantamalla tukin laadusta saa irti paljon tietoa, esimerkiksi sen, minkälainen lopputuote siitä kannattaa valmistaa. Kun jokainen tukki lajitellaan ja sahataan kuvantamisesta saadun tiedon mukaisesti, hävikin määrä pienenee ja raaka-aineiden käyttö tehostuu.

“Tuotteemme nostavat sahan käyttösuhdetta usealla prosentilla. Saha saa valmistettua tuotteita tavalla, joka ei ole ennen ollut mahdollista. Esimerkiksi erilaisia erikoistuotteita voidaan tehdä pieniä eriä kannattavasti”, Heikkinen kertoo.

Tulevaisuuden saha luottaa tekoälyyn

Finnoksen kasvu on ollut huimaa. Vuosi perustamisen jälkeen yrityksen liikevaihto oli 1,2 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 liikevaihto oli jo 6,5 miljoonaa ja vuonna 2019, jolloin yrityksen tilikausi oli lyhyempi, vajaat 6,4 miljoonaa euroa.

“Kasvumme kulmakerroin on ollut jyrkkä. Samalla olemme jatkuvasti panostaneet tuotekehitykseen”, Heikkinen sanoo.

Tuotekehityksen ansiosta Finnos on siirtynyt jatkuvasti lähemmäs suurta visiotaan sahateollisuuden mullistamisesta. Jo yrityksen perustamisen aikaan Heikkinen oli vakuuttunut, että sahan koko tuotantoprosessi kannattaisi antaa tekoälyn analysoitavaksi. Näin tukin matkaa lajittelusta lopputuotteeksi pystyisi seuraamaan tarkasti ja tuotantosuunnitelmaa kehittämään jatkuvasti.

“Tavoitteemme on alusta asti ollut yhdistää lopputuotteesta saatava tieto hetkeen, jolloin sahalla tehdään ensimmäiset päätökset tukin matkasta. Ihmisen kyky suunnitella erilaisia tuotantosuunnitelmia yhdellä kertaa on rajallinen, ja suunnittelu perustuu pitkälti heuristiikkaan, kuten nyrkkisääntöihin ja arvauksiin. Algoritmi sen sijaan pystyy tutkimaan miljoonia erilaisia vaihtoehtoja aina kokonaisuuden huomioiden”, Heikkinen kertoo.

Uteliaisuus yhdistää yrittäjää ja tutkijaa

Heikkinen on tehnyt elämänsä aikana monta ammatillisesti tärkeää valintaa. Matematiikan ahmiminen lukiossa ja Bintecin projektiin lähteminen yliopistossa antoivat hänen uralleen selkeän suunnan.

Yrittäjyyden ohella Heikkinen on työstänyt loppusuoralla olevaa, tomografiaa käsittelevää väitöskirjaansa. Heikkinen ei halua luopua tutkimuksen tekemisestä kokonaan, vaikka tehtävää riittäisi yrityksen parissa loputtomasti.

“Kun yrittämisen makuun kerran pääsee, siitä ei tahdo päästää irti. Toisaalta sama pätee tutkimuksen tekoon”, hän sanoo.

Heikkisen mielestä yrittäjyyteen ja tutkimustyöhön pätevät monet samat lainalaisuudet. Erityisesti yksi ominaisuus korostuu hänen mukaansa molemmissa rooleissa.

“Pitää olla utelias kaikkea mahdollista kohtaan. Kun tutkija tai yrittäjä kohtaa ongelman, hän ei sivuuta sitä vaan ryhtyy tarkastelemaan, miksi se on olemassa ja miten se ratkaistaan”, Heikkinen sanoo.

Nuori tutkijayrittäjä 2018

Solu- ja molekyylibiologian tohtoriopiskelijan Kunal Gargin Tezted-yritys mullistaa tavan, jolla punkkien levittämiä sairauksia diagnosoidaan.

Tezted-yrityksen perustaja Kunal Garg. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Mihin ongelmaan Tezted vastaa?

“Punkit ovat Euroopan ja Pohjois-Amerikan vaarallisimpia eläimiä, ja ne kantavat useita taudinaiheuttajia. Punkin pureman saanut ihminen kuitenkin yleensä testataan vain borrelioositartunnan varalta. Tällöin potilas saa hoitoa pelkkään borrelioosiin, vaikka punkit voivat levittää myös muita taudinaiheuttajia.

Nykyiset punkkien levittämien tautien diagnosointiin tarkoitetut testit ovat hitaita ja maksavat paljon. Useiden tautien diagnosoiminen punkin puremasta vaatii jopa 11:n eri testin tekemistä, mikä maksaa Euroopassa vähintään 7 000 euroa. Kehittämämme TICKPLEX-testipaketti testaa potilaan noin 15 punkkeihin liittyvän taudinaiheuttajan varalta yhdellä kertaa. Tuotteen ansiosta testauksen hinta laskee 90 prosenttia.”

Minkälaiseen tutkimukseen Teztedin toiminta perustuu?

“Liityin Jyväskylän yliopiston dosentin Leona Gilbertin tutkimusryhmään vuonna 2014. Leona on viimeisen 20 vuoden ajan tutkinut autoimmuunisairauksia eli elimistön puolustusjärjestelmään liittyviä tauteja. Ideoin hänen kanssaan testipakkauksen, jolla voisi testata potilaasta kerralla useita taudinaiheuttajia.

Nykyisten suositusten mukaan punkin pureman saaneilta potilailta voi testata vain yhtä taudinaiheuttajaa kerrallaan. Tieteellinen näyttö kuitenkin osoittaa, että jopa 60 prosenttia punkin puremista sairastuneista potilaista kärsii useista taudinaiheuttajista. Vuosina 2014–2016 teimme yli 400 potilaalla tutkimuksen, jossa osuus nousi noin 85 prosenttiin. Totesimme, että alalla on tarve uudelle yritykselle, ja perustimme Teztedin.”

Mikä sai sinut kiinnostumaan yrittäjyydestä?

“En voisi kuvitella tekeväni tutkimusta vuosien ajan, julkaisevani työstä tutkimusartikkelin ja siirtyväni tekemään jotain muuta. Haluan vaikuttaa ihmisiin. Suomessa veronmaksajat rahoittavat paljon tutkimusta, joten on tärkeää kysyä, mitä he saavat vastineeksi rahoilleen. Jos työni ei hyödytä ihmisiä, se ei ole mielestäni järkevää.”

Minkälaista asennetta yrittäjyys vaatii tutkijalta?

“Yrittäjyydestä kiinnostuneen tutkijan on tiedettävä tutkimuksensa yksityiskohdat, mutta hänen pitää myös pystyä kertomaan siitä ymmärrettävästi vaikka isoäidilleen. Muiden on pystyttävä samaistumaan sinuun, muuten et saa sijoituksia etkä herätä kiinnostusta, jota ideasi tarvitsee menestyäkseen. Tutkijan on kyettävä tunnistamaan, mihin yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin ongelmiin hänen työnsä voi vastata.”

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on Teztedin varalle?

“Suunnitelmamme eivät rajoitu TICKPLEXiin, vaan aiomme pian siirtyä testaamaan myös muita sairauksia aiheuttavia taudinaiheuttajia. Suuri tavoitteemme on uudistaa monimutkaisten sairauksien diagnosointi. Toivon, että seuraavien vuosien aikana TICKPLEXistä tulee alan standarditesti ja että terveydenhuoltopalvelujen tarjoajat hyväksyvät sen ja ottavat sen käyttöön.”

Näetkö palaavasi tutkimuksen teon pariin tulevaisuudessa?

“Olen aina ollut sydämeltäni keksijä. En aio koskaan lopettaa tutkimuksen tekoa, mutta haluaisin jatkaa sitä teollisuuden puolella. Toivon, että voisimme palkata yritykseen jonkun tekemään TICKPLEX-testejä, jotta voisin itse kehittää uusia testipakkauksia. Pidän molemmista puolista, tutkimuksesta ja yrittäjyydestä. En voi enää elää ilman toista.”

Jyväskylässä sijaitseva Tezted Oy on perustettu vuonna 2016, ja se työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä. Laboratoriokäyttöön tarkoitettu TICKPLEX-tuote on jo myynnissä Saksassa, Puolassa ja Hollannissa, ja yritys käy parhaillaan keskusteluja myynnin laajentamisesta myös muualle Eurooppaan. Lue Teztedistä lisää.

Nuori tutkijayrittäjä 2017

Vuoden nuoren tutkijayrittäjän Virpi Muhosen yritys haluaa jättää nivelrikot historiaan – “Yrittäjyys tuntui parhaalta tavalta viedä tutkimustulokset käytäntöön”

FT Virpi Muhonen. Kuva: Vilja Pursiainen

Monitieteinen suomalainen tutkimusryhmä kehitti tuotteen, jolla voidaan korjata nivelrikkoon johtavia rustovaurioita. Tutkimuslöydöksen menestyksekäs kääntäminen liiketoiminnaksi toi solubiologi Virpi Muhoselle vuoden nuoren tutkijayrittäjän palkinnon. 

Kun solubiologian tohtori Virpi Muhonen kollegoineen kehitti ratkaisun rustovaurioiden korjaamiseen vuonna 2012, oli selvää, ettei tutkimuslöydös saisi jäädä pöytälaatikkoon. Akateemiset meriitit kalpenivat verrattuna käytännön hyötyyn, jota läpimurrolla saisi aikaan. 

“Tutkimustuloksia pystyi suoraan soveltamaan käytäntöön, joten olisi tuntunut epäeettiseltä jättää työ kesken. Yrittäjyys tuntui parhaalta tavalta viedä sitä eteenpäin”, Muhonen kertoo.

Helsingin yliopiston solubiologian ja ortopedian sekä Tampereen teknillisen yliopiston biomateriaalitieteen tutkijoista koostuva ryhmä kehitti COPLA Scaffold -nimisen istutteen eli implantin nivelten välissä olevien rustopintojen vaurioiden korjaamiseen. Rustovaurioihin ei ole toistaiseksi ollut parannuskeinoa ja tarve ratkaisuille on kova. Pahimmillaan vauriot johtavat nivelrikkoon.

“Suomessa on noin puoli miljoonaa nivelrikkopotilasta, maailmassa arviolta miljardi. Nivelrikko on suurimpia työkyvyttömyyden aiheuttajia länsimaissa ja niiden hoito maksaa yhteiskunnalle paljon”, Muhonen sanoo.

Toistaiseksi COPLA-istutteella hoidetaan vain eläinten rustovaurioita. Ihmiskäyttöön siirtymistä hidastaa ihmisille suunnattujen lääkinnällisten laitteiden pitkä ja kallis myyntilupaprosessi. Tuote on kuitenkin sama, ja tavoite on, että tulevaisuudessa COPLAlla korjattaisiin myös ihmisten rustovaurioita.

“Tapa, jolla Askel Healthcaren perustajat ovat käynnistäneet tutkimuksesta liiketoimintaa, on esimerkillinen. He ovat kehittäneet tärkeään ongelmaan innovaation, ja löytäneet markkinaraon, jota kukaan muu ei ole vielä täyttänyt. Virpi Muhonen on ihailtavan aktiivisesti vienyt akateemista yrittäjyyttä eteenpäin”, sanoo Vuoden nuori tutkijayrittäjä -palkinnon myöntävän Kaupallisten ja teknillisten tieteiden tukisäätiön KAUTEn asiamies Jouni Lounasmaa.

Joukkorahoituskampanja toi 299 ihmisen tuen

Kun ensimmäiset näytöt istutteen toimivuudesta saatiin, Muhonen ja Tampereen teknillisen yliopiston puolen vastuututkija Anne-Marie Haaparanta päättivät ryhtyä ajamaan tutkimuksen kaupallistamista. Tutkijat saivat tarkoitukseen Tekesin TUTLI-rahoitusta kahdessa erässä vuosina 2014–2017. Rahoituksen ansiosta tutkijat pystyivät suunnittelemaan ja valmistautumaan tutkimuksen kaupallistamiseen.

“Oli tärkeää, että saimme Anne-Marien kanssa vääntää asetukset päässämme liiketoiminnan puolelle. TUTLIn aikana pystyimme kouluttautumaan yrittäjyyteen. Olemme opetelleet uudet taidot ja kielen – solubiologian ja materiaalitieteen osaamisella ei täällä pitkälle pääse”, Muhonen nauraa.

Maaliskuussa 2017 tutkijat pistivät pystyyn Askel Healthcare -nimisen yrityksen. Yritys sai oitis ison enkelisijoituksen ja Tekesin startup-yrityksille suunnatun Tempo-rahoituksen, mutta pidemmällä tähtäimellä rahoitusta tarvittiin merkittävästi lisää. Muhonen ja Haaparanta päätyivät käynnistämään yhteensä kahdeksan viikkoa kestäneen joukkorahoituskampanjan, jonka tavoitteena oli kerätä 450 000–650 000 euroa. Kampanja oli suljettava etuajassa, kun keräyksen yläraja saavutettiin muutama päivä ennen maaliviivaa.

“Toki ihmiset sijoittavat saadakseen sijoittamansa summan takaisin ja toivottavasti jollain kertoimella, mutta saimme paljon palautetta siitä, kuinka hieno juttu tämä on. Ihmiset halusivat olla jollain tavalla mukana.” Kampanjan myötä Askel Healthcare sai 299 uutta sijoittajaa. “Yhtiökokouksesta tulee aika kiinnostava”, Muhonen hymyilee.

“Nautin olla tyhmin tyyppi huoneessa”

Yrittäjyyden ja tutkijantyön ero kulminoituu Muhosen mukaan tempoon. Yrittäjän on uskallettava loikata tuntemattomaan eikä perinpohjaisuuteen ole aikaa. “Yrittäjän on tehtävä päätöksiä hatarilla tiedoilla. Se on älyttömän tuskaista, koska tutkija on koko ikänsä kouluttautunut tutkimaan asioita ja sanomaan mielipiteensä vasta, kun hän on suhteellisen varma asioista – eikä hän ole ikinä mistään varma”, Muhonen sanoo.

Toisaalta omalta mukavuusalueelta poistuminen tekee uteliaalle tutkijalle myös hyvää. “Nautin olla tyhmin tyyppi huoneessa, että opin koko ajan uutta. Olen niin monesti joutunut olemaan epämukavuusalueella, että en välitä tunteesta enää.”

Askel Healthcaren tulevaisuuden laajoja kaaria Muhonen ei vielä uskalla maalata, mutta toiveena on saada COPLAn tuotanto ja myynti pyörimään isolla volyymilla. Muun muassa Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta on osoitettu kiinnostusta istutetta kohtaan, joten tavoite on vakiinnuttaa myyntiverkosto myös kansainvälisille markkinoille. Tie on pitkä, mutta nuorilla tutkijayrittäjillä on vahva tukiverkosto.

“Joukkorahoituksessa merkittävää ei ollut niinkään se, että saimme X summan rahaa, vaan että siellä on 299 ihmistä, jotka ovat antaneet meille rahansa. Minulla on selkäni takana kaikkien heidän tukensa.”

Lisätietoja:

Virpi Muhonen
Toimitusjohtaja, perustaja, Askel Healthcare Oy
p. +358 40 489 3840
v.muhonen (at) askelhealthcare.com

Jouni Lounasmaa
Asiamies, KAUTE-säätiö
p. +358 50 371 9590
jouni.lounasmaa (at) kaute.fi

Nuori tutkijayrittäjä 2016

TKt Raine Kajastila, kuva Laura Puikkonen / Kaskas Media

Tutkijayrittäjä tuo lisätyn todellisuuden kiipeilyseinälle 

Raine Kajastila kehitti teknologian, jonka avulla tavallinen kiipeilyseinä muuttuu lisätyn todellisuuden pelialustaksi. Tutkimuksen ja yrittäjyyden kunnianhimoinen yhdistäminen toivat Kajastilalle Vuoden nuori tutkijayrittäjä -palkinnon.

Videolla mies kurottaa jalallaan kohti neonväristä palloa ja potkaisee sitä. Vieressä toinen odottaa voidakseen potkaista sen takaisin ensimmäiselle. Tämä ei kuitenkaan ole tavallinen pelikenttä, vaan pystysuora kiipeilyseinälle heijastettu flipperiä muistuttava Climball-peli. Se on yksi esimerkki peleistä, joita voi pelata Augmented Climbing Wallin avulla.

Raine Kajastila latasi viime syyskuussa Facebookiin videon, joka esitteli hänen tutkimusryhmänsä kehittämää ja yrityksensä myymää Augmented Climbing Wall -teknologiaa. Yhdessä viikonlopussa video keräsi miljoonia katselukertoja. Augmented Climbing Wall muuttaa tavallisen kiipeilyseinän lisätyn todellisuuden pelialustaksi. Projektorin avulla kiipeilyseinään heijastetaan kuvioita, ja syvyyskamera seuraa kiipeilijän liikkeitä seinällä. Augmented Climbing Wall tekee kiipeilyseinästä ison interaktiivisen kosketusnäytön, jolle voi luoda kiipeilyreittejä ja pelata erilaisia yksin- tai kaksinpelejä.

“Käytännössä ihmisestä tehdään peliohjain, josta tulee osa peliä”, Raine Kajastila kertoo. Syyskuun jälkeen pelin esittelyvideota Facebookissa on katsottu yli 100 miljoonaa kertaa, ja järjestelmää on tilattu kymmeniä ympäri maailmaa.

Pelejä, jotka liikuttavat
Ajatus lisättyä todellisuutta hyödyntävästä kiipeilyseinästä syntyi, kun Kajastila työskenteli post doc -tutkijana Aalto-yliopiston mediatekniikan laitoksella pelitutkimuksen parissa. Hän tutki, miten teknologian avulla voi motivoida ihmisiä liikkumaan ja opettaa heille uusia taitoja. Tutkimuksessa hän hyödynsi ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen eli Human Computer Interactionin (HCI) menetelmiä.

“Olen harrastanut kiipeilyä yli 15 vuotta. Siksi kiipeily oli luonnollinen valinta, kun piti valita tutkimuskohde.” Myös Kajastilan viisivuotias poika on innostunut isänsä harrastuksesta. Hän on kolmevuotiaasta lähtien auttanut Kajastilaa Augmented Climbing Wallin kehittämisessä testaamalla kiipeilyseinälle suunniteltuja pelejä.

Vuonna 2013 Kajastila teki tutkimusryhmänsä kanssa tutkimusvideon, jolla testattiin Augmented Climbing Wallin prototyyppiä. Sekin keräsi Vimeossa yli 70 000 katselukertaa. Kajastila alkoi saada viestejä, joissa häntä pyydettiin kehittämään tutkimuksensa pohjalta tuote.

Kajastila sai tiimeineen Augmented Climbing Wallille rahoituksen ja perusti sen ympärille yrityksen nimeltä Valo Motion. Yritys oli ehtinyt kiertää monissa tapahtumissa esittelemässä tuotetta, mutta sana alkoi toden teolla levitä vasta syyskuisen Facebook-videon myötä. Kun pelit viedään tietokoneen näytöltä paikkoihin, joissa ihmiset urheilevat, he saavat pelaamisesta viihteen lisäksi tehokasta liikuntaa.

Nyt Kajastilan yrityksen kehittämiä lisätyn todellisuuden kiipeilyseiniä on muun muassa kiipeilykeskuksissa. Kiipeilijöiden lisäksi esimerkiksi lapset pääsevät tutustumaan niihin koulun liikuntatunneilla. “Olen saanut palautetta koululaisryhmien opettajilta, että Augmented Climbing Wallilla pelaaminen on ollut palkintona liikuntatunnin lopuksi. Tämä on hyvä tapa innostaa ihmisiä liikkumaan.”

Yrittäjyys ja tutkiminen ovat lähellä toisiaan
Valo Motion on kolmas Kajastilan perustama yritys. Aiemmat yritykset keskittyivät nekin tietokoneiden ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen, josta Kajastila teki myös väitöskirjansa. Yrittäjyys ja tutkiminen sopivat Kajastilan mielestä hyvin yhteen. “Tutkija saa keksiä tutkimusaiheensa itse ja suunnata mielenkiintonsa haluamaansa asiaan. Myös yrittäjällä on vapaus tehdä sitä, mitä haluaa.”

Valo Motionin maailmanvalloitus ei välttämättä jää vain kiipeilyseinien varaan. Mietinnässä on lisätyn todellisuuden luominen myös muiden urheilulajien ympärille. Vaikka Kajastila aikoo nyt keskittyä yritykseensä ja Augmented Climbing Wallin viemiseen maailmalle, hän ei halua luopua tutkimisesta kokonaan. “Olen aina ollut tällainen Pelle Peloton ja keksijä. Yritän koko ajan parannella asioita, jotka eivät toimi.”

Lisätietoja:

CEO, TkT Raine Kajastila
[email protected]
www.augmentedclimbing.com

Jouni Lounasmaa, KAUTE-säätiön asiamies
tel +358 50 371 9590, jouni.lounasmaa [@] kaute.fi
www.kaute.fi
www.tutkijayrittaja.fi, #tutkijayrittäjä

Nuori tutkijayrittäjä 2015

Vuoden Nuori Tutkijayrittäjä tekee suomalaisesta kaurasta täydellistä proteiinia

kivela

Reetta Kivelä on vuoden 2015 Nuori Tutkijayrittäjä

Vuoden Nuoreksi Tutkijayrittäjäksi on valittu yleisöäänestyksellä kauratutkija Reetta Kivelä. Elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelä Gold&Green Foods Ltd:stä on kehittänyt pohjoisessa kasvavista pavuista ja kaurasta proteiinin, josta kaavaillaan haastajaa arkiruoan kulmakivelle, jauhelihalle.

”Maailmalla ei osata käyttää kauraa. Nyt on mahdollisuus lähteä hyödyntämään kauraa uudella tavalla ja isosti. Meillä on osaamista, jota kenelläkään muulla ei kauran hyödyntämisestä elintarvikealalla ole”, Kivelä kertoo.

Ilmastonmuutoksen vuoksi pohjoisten viljelyalueiden sekä pohjoisessa menestyvien kasvien merkitys kasvaa kansainvälisillä ruokamarkkinoilla.

”Valmistamme täydellistä ja maukasta proteiinia. Haluamme näyttää, että kauraa voi käyttää muussakin kuin aamupuurossa”, Kivelä korostaa.

Vuoden nuori Tutkijayrittäjä on 5 000 euron tunnustus, joka myönnetään tutkimukseen perustuvan yritystoiminnan luoneelle tutkijalle. Palkinnolla halutaan kannustaa erityisesti nuoria tutkijoita yrittäjäuralle.

Edellisenä vuonna Nuori Tutkijayrittäjä -tunnustuksen sai tekniikan tohtori Johanna Småros perustamallaan RELEX-yritykselle. Toimitusketjun hallintaohjelmistoja kehittävä Relex teki juuri jättimäisen 20 miljoonan sijoituskierroksen ja se on listattu alansa nopeimmin kasvavien yritysten joukkoon Euroopassa.

Nuori Tutkijayrittäjä-kilpailun järjestävät KAUTE-säätiöön kuuluva Akateemisen yrittäjyyden rahasto yhteistyössä Startup-säätiön kanssa. Vuonna 2015 kilpailu järjestettiin yleisöäänestyksenä, kolmen kovatasoisen finalistin välillä. Kivelä sai yleisöäänestyksessä annetusta äänistä 79% kaikkiaan 4172 äänestä.

Lisätietoja:
Reetta Kivelä
Gold&Green Foods
+358 50 369 9842

KAUTE-säätiön asiamies
Jouni Lounasmaa
p. +358 50 371 9590

Nuori tutkijayrittäjä 2014

Johanna Smårosin ja hänen tutkijakollegoidensa perustaman RELEX Oy:n tilausautomatiikkaohjelmistoilla vähittäiskauppa voi vähentää ruokahävikkiään jopa 40 prosenttia.

Vuoden 2014 nuoreksi tutkijayrittäjäksi on valittu tekniikan tohtori Johanna Småros. Hän on Aalto-yliopistosta väitellyt logistiikkatutkija ja yksi vuoden 2014 logistiikkayritykseksi valitun RELEX Oy:n perustajista. Småros perusti yrityksen vuonna 2005 yhdessä kahden tutkijakollegansa kanssa. Tänään kannattavasti kasvanut RELEX toimii neljässä maassa ja työllistää 75 henkilöä. Yrityksen työkaluja kysynnän ennustamiseen, varastojen optimointiin ja täydennyksen automatisointiin sekä toimitusketjun analysointiin käyttävät muun muassa Plantagen, Altia ja Suomalainen Kirjakauppa, sekä brittiläinen päivittäistavaraketju Booths ja saksalainen rakennustarvikkeita myyvä Kemmler Baustoffe. RELEX_Johanna_Småros-150x150

Kymmenen vuotta sitten Johanna Småros sekä logistiikan tutkimusryhmän tutkijakollegat Mikko Kärkkäinen ja Michael Falck esittivät tutkimuspapereissaan ajatuksia vähittäiskaupan tilausten hallinnan parantamiseksi.

”Ongelma oli, etteivät kaupat voineet liittää parempia ohjausmallejamme omiin järjestelmiinsä”, Småros kertoo.

Tutkijakolmikko ratkaisi ongelman perustamalla RELEXin, joka kaupallisti tutkimusideat palveluna myytäväksi ohjelmistoksi, joka oli helppo kytkeä kaupan nykyisiin toiminnanohjaus- ja kassajärjestelmiin. RELEX-järjestelmillä kaupan varastossa on optimaalinen määrä tavaraa, kuluttajat saavat tuotteet tuoreempina ja sesonkien sekä pyhäpäivien kysyntäennusteet paranevat merkittävästi. Esimerkiksi Stockmann Herkku -myymälöissä RELEXin ohjelmistot pienensivät elintarvikkeiden hävikkiä keskimäärin 40 prosenttia.

”Sillä on huikea merkitys paitsi taloudellisesti, myös ekologisesti, kun tavaraa ei tarvitse kipata turhaan roskiin”, Småros toteaa.

Seuraavana Saksa ja Iso-Britannia

Nopeasti kasvanut yritys on jo alan markkinajohtaja uusissa toimituksissa Pohjoismaissa. Lähitulevaisuudessa RELEX pyrkii samaan asemaan kertaluokkaa suuremmilla Saksan ja Iso-Britannian markkinoilla, Småros kertoo.

Deloitte on listannut yrityksen EMEA-alueen nopeimmin kasvavaksi järjestelmätoimittajaksi toimitusketjun hallinnan tehostamisessa. Kauppalehden startup-seurannassa RELEX nostettiin yhdeksi Suomen startup-yritysten helmistä, kiitos yrityksen kannattavan kasvun.

”Haluamme kannustaa palkinnolla muitakin tutkijoita seuraamaan Johanna Smårosin esimerkkiä. Uuden yritystoiminnan avulla voidaan edistää merkittävien tutkimustulosten hyödyntämistä ja luoda uusia työpaikkoja”, KAUTE-säätiön asiamies Jouni Lounasmaa toteaa.

5000 euron arvoisen Vuoden nuori tutkijayrittäjä – palkinnon jakavat yhteistyössä Startup-säätiö ja KAUTE-säätiö. Palkinto luovutettiin Smårosille Yrittäjän päivänä 5.9.2014.

Nuori tutkijayrittäjä 2013

Nuori tutkijayrittäjä 2013  on FT Anssi Lehikoinen. Kyseessä on uusi suomalainen yrittäjäpalkinto, jolla halutaan antaa tunnustusta uutta yritystoimintaa kehittäneelle tutkijalle ja samalla rohkaista muita nuoria tutkijoita yrittäjyyteen. Anssi Lehikoinen

–  Tämä on yhteiskunnallisesti erittäin tärkeää, sillä uuden yritystoiminnan avulla voidaan edistää merkittävien tutkimustulosten hyödyntämistä ja luoda uusia työpaikkoja, KAUTE-säätiön asiamies Jouni Lounasmaa toteaa.

Tarkoille mittausmenetelmille kansainvälistä kysyntää prosessiteollisuudessa

FT Anssi Lehikoinen toimii tällä hetkellä toimitusjohtajana vuonna 2012 perustamassaan Rocsole Oy:ssä. Yritys kaupallistaa ja kehittää erityisesti kapasitanssitomografiaan pohjautuvia prosessiteollisuuden monitorointimenetelmiä ja on-line mittalaitteita.

– Tuotteiden avulla voidaan säätää prosessiteollisuudessa käytettyjä saostumanesto-kemikaaleja – ja näin parantaa prosessien energiankulutusta ja vähentää niiden kemikaalimääriä, Lehikoinen kertoo.

Rocsole Oy on perustamisesta lähtien toiminut kansainvälisillä markkinoilla; tällä hetkellä päämarkkina-alue on Pohjois-Amerikka. Asiakkaita ovat perusprosessiteollisuus sekä öljy-, kemian- ja elintarviketeollisuus ja prosessilaitevalmistajat. Tulevaisuudessa uudet kehittyvät markkinat edellyttävät tarkkaa mittatietoa erilaisten prosessien ohjaukseen. Esimerkkinä Lehikoinen mainitsee suljetun veden käsittelyjärjestelmät – joissa putkistoihin kertyvien saostumien mittaukseen ei tähän asti ole ollut riittävän luotettavasti toimivaa ratkaisua –  sekä jauheiden kosteuspitoisuuden mittaamisen.

Yrityksen liikevaihto heti ensimmäisenä toimintavuonna kohosi yli kahdensadantuhannen ja ennuste vuodelle 2013 on miljoona euroa.  Rocsole Oy on hyväksytty Tekesin Nuoret Innovatiiviset Yritykset –ohjelmaan.

Läpimurrot tutkimuksessa yrityksen menestyksen taustalla

Anssi Lehikoinen (s. 1979) on vuonna 2012 valmistunut filosofian tohtoriksi Itä-Suomen yliopiston Sovelletun fysiikan laitokselta. Hän tutki väitöskirjassaan erään tomografisen kuvantamismenetelmän – impedanssitomografian – soveltuvuutta maaperätutkimukseen sekä teollisten prosessien putkivirtausten monitorointiin.  Lehikoinen kehitti inversio-ongelmiin liittyviä laskennallisia menetelmiä, joiden avulla voidaan huomioida kuvan rekonstruktiossa ilmenevät mallinnuksen ja mittauksen epävarmuudet. Ratkaisun johdosta tomografisista menetelmistä on voitu kehittää entistä robustimpia, mikä on mahdollistanut niiden käytännön sovellukset.

Kyseessä on läpimurto, jonka on mahdollistanut  mittausmenetelmien kaupallistamisen – ja siten uusien yritysten synnyttämisen.

Kaksi yritystä tutkimustyön tuloksien pohjalta

Ennen Rocsole Oy:n perustamista Anssi Lehikoinen perusti  vuonna 2008 Numcore Oy:n, jonka myytiin  Outotec Oy:lle viime vuoden maaliskuussa.  Molempien spin-off –yritysten tuotteet  ovat perustuneet nimenomaan Anssi Lehikoisen tutkimustyöhön ja sen soveltamiseen erilaisissa teollisuusprosesseissa. Lehikoiselle myönnettiin aiemmin tänä vuonna myös Itä-Suomen yliopiston vuoden 2013 nuoren tutkijan palkinto erinomaisesta väitöskirjasta.

Nuori tutkijayrittäjä 2013 -kilpailun järjestivät Suomen Yrittäjät ry:n nuoret yrittäjät ja KAUTE-säätiöön kuuluva Akateemisen yrittäjyyden rahasto.  Raati oli valinnassaan yksimielinen.

– Anssi Lehikoinen osoitti jo tutkimustyössään ainutlaatuista uusien asioiden omaksumiskykyä sekä taitoa verkostoitua kansainvälisiin tutkijayhteisöihin. Toimitusjohtajuuden ohella hän on osallistunut yrityksissään aktiivisesti tuotteistamiseen liittyvien tieteellisten ja teknisten ongelmien ratkaisemiseen, raadin puheenjohtaja Tkl Jarmo Hallikas toteaa.

– Siten hän on pystynyt omassa toiminnassaan yhdistämään menestyksellisen yrittäjyyden sekä innovatiivisen tutkijantyön.