Täydellinen proteiini, joka vielä pelastaa ilmaston

kivela
Elintarvikekemisti Reetta Kivelä Gold&Green Foods Ltd:stä on kehittänyt pohjoisessa kasvavista pavuista ja kaurasta proteiinin, josta kaavaillaan haastajaa arkiruoan kulmakivelle, jauhelihalle.

Entä jos tavallinen perhe nappaisikin jauhelihapaketin sijaan kaupan hyllyltä paketillisen kaura-­ ja papuproteiinivalmistetta?? Reetta Kivelä on elintarviketieteiden tohtori Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta. Hän on toinen Gold&Green Foods Ltd:n perustajista ja yrityksen teknologiajohtaja.

”Valmistamme täydellistä proteiinia. Kaura muodostaa palkokasvien kanssa ravitsemuksellisesti ylivoimaisen parin. Proteiini on lisäksi hyvän makuista,” Kivelä korostaa.

Gold&Green Foods tuottaa pohjoisella pallonpuoliskolla kasvavista raaka­-aineista kuten kaurasta, härkäpavusta ja herneestä korkeaproteiinisia elintarvikkeita. Proteiinin lisäksi tuotteet sisältävät runsaasti kauran terveysvaikutteista kuitua, beetaglukaania.

Tutkijoiden kehittämä tuote tekee jotain, mihin muut eivät ole aiemmin pystyneet: uuden valmistusprosessin ansiosta kauran koostumus ja maku pysyy käsittelystä huolimatta miellyttävänä. Kauralle tyypillinen limaisuuskin on onnistuttu poistamaan. Tuotteella halutaan haastaa sekä ympäristöä rasittavat eläinperäiset proteiinit että nykyisin hyödynnetyt kasviperäiset proteiinit. Tällä hetkellä kasviperäiset vaihtoehdot lihalle ovat soija­ ja gluteenipohjaiset valmisteet, joista molemmat allergisoivat ja ovat maultaan haastavia.

Vaikutus: Pohjoiset pellot torjumaan ilmastonmuutosta
Ilmastonmuutoksen vuoksi pohjoisista viljelyalueista ja pohjoisessa menestyvien kasvien merkitys kasvaa. Kasviproteiinin kysyntä on räjähdysmäisessä kasvussa muun muassa eettisistä syistä.
”Ajatuksemme on, että tuote on todellinen vaihtoehto maanantaijauhelihalle. Se on helppo
käyttää, herkullista, edullista ja sitä myydään ruokakaupoissa jauhelihan vieressä.”

Tällä hetkellä Gold&Green Foods rakentaa pilottitehdasta. Valmistus halutaan aloittaa vuoden 2016 alusta. Myyntiin tuotteet tulisivat syksyllä.

Kolme syytä äänestää tämä idea voittajaksi?

  1. ”Kaura on maailman ekologisin kasvi, jota ei vielä osata täysillä hyödyntää. Maailman
    kauraosaaminen asuu Suomessa ja on aika tehdä asioita isosti. Minut on koulutettu tutkijana ja haluan luoda oikeasti uutta ja ratkaista ongelmia, joihin ei näytä olevan ratkaisua. En halua pukea vanhalle uusia vaatteita, kuten usein tehdään.”
  2. ”Tuote osuu voimakkaasti juuri nyt kasvaviin trendeihin. En ole koskaan tuijottanut vain
    omaa tutkimusalaani vaan pyrin hahmottamaan tulevaisuuden mahdollisuuksia laajasti. Lähdimme hakemaan ratkaisua täydelliseen proteiiniin, koska kestävästi tuotettua, ravitsemuksellisesti rikasta proteiinilähdettä ei markkinoilla ole.”
  3. ”Olemme saaneet pienillä ratkaisuilla ja resursseilla isoja, konkreettisia tuloksia. Tuotekehitysprosessi kestää yleensä vuosia, meidän kesti vain puoli vuotta. Haluan saada asioita nopeasti aikaiseksi ja nähdä, mitkä ideat lähtevät lentämään. Tarvitaan rohkeutta ja ahkeruutta painaa pää pimeään ja katsoa, näkyykö siellä mitään”

www.goldandgreenfoods.com