Kodinkoneista syntyy tulevaisuuden hälytysjärjestelmä

Bosch Venture Forum in Stuttgart, 16 June 2015
Francescantonio Della Rosa ja Ekin Labs Oy ovat oivaltaneet, että mikä tahansa älylaite, jossa on WiFi-­yhteys voidaan muuttaa liiketunnistimeksi. Sovellus voi tuoda turvan miljardeihin koteihin.

Idea tuli kesken luennon. Tampereen teknillisen yliopiston tutkija Francescantonio Della Rosa havaitsi, että ihmisten läsnäolo aiheuttaa häiriöitä wlan-­tukiasemien väliseen yhteyteen. Kun luentosali oli taas tyhjä, yhteys toimi moitteettomasti. Yhdessä elektroniikan ja tietotekniikan tutkimusryhmän kanssa Della Rosa näki ongelmassa mahdollisuuden.

Nyt Della Rosa on vuonna 2013 perustetun Ekin Labs Oy:n yksi perustajista ja toimitusjohtaja. Ekin Labs muuttaa olemassa olevat WiFi­-verkot älykkääksi hälytysjärjestelmäksi älypuhelinsovelluksella. Hi WiFiksi ristitty sovellus ei vaadi uusia investointeja tai järjestelmien ylläpitoa, sovelluksen lataaminen älylaitteeseen riittää. Luentosalien lisäksi Ekin Labs turvaa koteja ja muuttaa ympärillämme lisääntyvät älylaitteet liikkeentunnistimiksi.

”Kodin tulisi pitää ihmisestä huolta eikä toisin päin. Jokaisen tulisi tuntea olonsa turvalliseksi kotonaan. Kun minkä tahansa älylaitteen, television, auton tai pesukoneen voi muuttaa liikkeentunnistimeksi yhdellä napin painalluksella, yhä useammalla ihmisellä on mahdollisuus turvata kotinsa. Turvallisuus on mielentila – tunne, että koti on turvallinen ympäristö, jonne kuuluu,” Della Rosa sanoo.

Vaikutus: Turvajärjestelmä joka kotiin
Sovellus tarjoaa liiketunnistusjärjestelmän kaikkiin yksityisiin ja julkisiin tiloihin, joissa on langaton verkko. Ohjelmisto muuttaa minkä tahansa WiFi­-laitteen turvallisuusvälineeksi. Perustajan mukaan sovelluksen myötä liiketunnistejärjestelmä saadaan miljardeihin kotitalouksiin.

”Emme aluksi ymmärtäneet, että keksinnöllämme on näin suuri potentiaali. Teknologiasta puhutaan usein futuurissa, mutta tämä ei ole tulevaisuutta. Lähes jokaisella on tarvittava teknologia kotona jo valmiina. Hi WiFi muuttaa maailmaa tänään eikä huomenna.”

Tänä vuonna Hi WiFi on voittanut amerikkalaisen CES­-innovaatiopalkinnon. Della Rosa on tällä hetkellä Yhdysvalloissa Nasan laboratorioissa kehittämässä Hi WiFiä ja tutkimassa sen mahdollisia sovelluksia.

Kolme syytä äänestää tämä idea voittajaksi?

  1. ”Kun heräsin aamulla, ensimmäinen asia, mitä ajattelin, oli Hi WiFin tutkimus. Hi WiFi on vauvani. Uskon sen olevan perintöni maailmalle.”
  2. ”Minulla on voima johtaa ihmisiä ja saada heidät näkemään innovaationi mahdollisuudet. Takanani on mahtava tiimi, jonka aivot ovat Suomessa. Kaikki tutkijamme ja insinöörimme ovat Suomesta. Välitän ja haluan pitää heistä huolta.”
  3. ”Löydän joka päivälle jotain uutta, mitä voin tehdä paremmin.”